B-M Interieurs zet tanden in de zorg
Het jubilerende B-M Interieurs vervaardigt al 12,5 jaar unieke interieurs en wil zich in de toekomst nóg sterker gaan profileren in de zorgsector. Een gesprek met eigenaar Berry Boelens.
Allereerst gefeliciteerd met jullie jubileum. Wordt het groots gevierd?
“Onder normale omstandigheden hadden we graag een feest gegeven voor onze klanten, partners en leveranciers, maar door de coronacrisis hebben het jubileum bescheiden gevierd samen met collega’s. Daarnaast hebben we in onze communicatie-uitingen veel exposure gegeven aan ons 12,5-jarig bestaan. Want we zijn natuurlijk hartstikke trots op wat we met z’n allen hebben bereikt.”
Wat heeft je in 2008 doen besluiten om een eigen onderneming te starten?
“In de twaalf jaar daarvoor werkte ik bij een grote interieurbouwer in Veldhoven. Daar hadden we een afspraak lopen dat ik aandelen in het bedrijf zou krijgen en mede-eigenaar zou worden. Toen dit op het laatste moment afketste, besloot ik een andere weg te bewandelen en voor mezelf te beginnen. Daar heb ik tot op de dag van vandaag geen van spijt gehad.”
Rond 2008 barstte de financiële crisis in alle hevigheid los. Gaf dat nog complicaties?
“Omdat we destijds natuurlijk in de opbouwende fase verkeerden heb ik eigenlijk nauwelijks last gehad van de kredietcrisis. Direct vanaf de start is B-M Interieurs alleen maar gegroeid. We begonnen als montagebedrijf, maar na een half jaar kwam ik al tot de conclusie dat het zeer interessant was om zelf meubels en later interieurs te gaan maken. Daarmee zijn we begonnen op een kleine werkplaats in Heeze, waarna we vanwege de groei in 2013 verhuisden naar onze huidige locatie aan de Boelakkers in Heeze. Inmiddels werken we in totaal met 22 mensen. Dat is voor mijn gevoel ook de ideale omvang qua personeelsbestand.”
Heeft de huidige coronacrisis nog consequenties voor B-M Interieurs?
“Net als 2019 is 2020 tot op heden een erg goed jaar voor ons. We zitten aardig vol met mooie projecten en hoeven geen gebruik te maken van regelingen om loonkosten vergoed te krijgen. Het is wel een voordeel dat onze focus met name ligt op het realiseren van interieurs binnen de utiliteit en vooral de zorg. Stel dat je als interieurbouwer retail als specialisme hebt, dan liggen de zaken wellicht anders. Verder zijn we als gevolg van de crisis op een flexibelere manier gaan werken. Zo hebben we recent onze kantooromgeving gerestyled. Dat was trouwens ook wel een keer nodig na zeven jaar. Op die manier laat je klanten ook zien dat je in beweging blijft.”
Waar ligt de kracht van B-M Interieurs?
“Doen wat je zegt. Afspraken nakomen. Meedenken met de klant. Dat zijn zaken waarin B-M Interieurs uitblinkt. Daarnaast hebben we de keuze gemaakt om samen te werken met een aantal sterke partners in de afbouw, kantoorinrichting en de zorg. Hierdoor zijn we in staat om unieke projecten te realiseren.”
Kun je een paar voorbeelden noemen?
“Rabobank Dommelstreek, Voet- en Beweegcenter Buchrnhornen, Orthopraktijk Capelle. Laatstgenoemde project is misschien nog wel het beste voorbeeld waarin de kwaliteit en het vakmanschap van B-M Interieurs samenkomen. Hiervoor wonnen we vorig jaar de eerste prijs tijdens de uitreiking van de Maatwerk Awards in de categorie zorg van organisator Baars & Bloemhoff. Het betreft dan ook een bijzonder interieur met speciale vormen en exclusieve materialen. De indeling van de praktijk, met onder meer negen tandartsstoelen, bood bovendien veel mogelijkheden.”
Wat zijn nog je ambities met B-M Interieurs?
“Allereerst willen we natuurlijk met ons gedreven team het vakmanschap van B-M Interieurs blijven waarborgen. Daarnaast zie ik veel mogelijkheden om ons in de toekomst nóg sterker te profileren in de zorgsector. Denk aan het inrichten van gezondheidscentra en apotheken. Vandaar dat we recent een extra accountmanager in dienst hebben genomen met veel ervaring in de zorg.”
Je zit ook in de branchecommissie van de opleiding Wonen & Design van het Summa College en de BosMti Groep, een samenwerking van opleidingsbedrijven in de timmer- meubelindustrie en interieurbouw. Wat is daar de reden van?
“Ik zie het als een verantwoordelijkheid om de jeugd enthousiast te maken voor ons vak. We blijven nieuwe aanwas nodig hebben en moeten er met z’n allen voor zorgen dat onze branche niet vergrijst. Ik ben blij dat we dat in de regio Zuid-Oost Brabant goed voor elkaar hebben. Bij B-M Interieurs is het ook een komen en gaan van stagiairs. Ik merk daarnaast dat steeds meer vrouwelijke studenten zich aandienen. Momenteel is een leerlinge bij ons aan de slag als werkvoorbereider. Dat vind ik mooi om te zien. De interieurbouw is van oudsher toch een mannenbolwerk.”
Ben je toevallig ook je kinderen aan het klaarstomen voor het vak?
“Mijn zoon wil sportleraar worden, mijn dochter journalist. Dus stel dat ik over pakweg vijftien jaar stop, dan zullen zij de zaak waarschijnlijk niet overnemen. Maar ik ben heel blij dat ze precies weten wat ze willen. Dat hebben ze in elk geval niet van een vreemde. Natuurlijk zou het mooi zijn als er later iemand is die het stokje van me overneemt. Maar ik heb het gevoel dat die ambitie er binnen ons eigen personeelsbestand wel is. En de kwaliteit is er zeker ook.”
Tekst: Ralf Pijnenburg
Foto's: B-M Interieurs
Dit artikel is ook te lezen in nummer 5-2020 van vaktijdschrift Interieurbouw.
Gepubliceerd op 02-09-2020